Friday, December 16, 2011

Indahnya sekuntum sakura
Comel tetapi menakutkan

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada mereka yang masih tidak jemu berkunjung ke ruangan yang serba kekurangan ini. Tiada apa yang dapat diucapkan selain terima kasih kerana ruangan ini sekadar luahan hati yang banyak kekurangan. Syukur pada Ilahi kerana memberi diri ini kesempatan untuk terus merasai nikmat IMAN dan ISLAM seperti pembaca sekalian. Moga iman kita terus teguh walaupun diuji dengan pelbagai dugaan.

Alhamdulillah kali ini terdetik untuk menulis berkenaan bunga. Apakah bunga yang saudara-saudari suka? Saya suka banyak bunga. Bunga mawar, bunga orkid, bunga anggerik, bunga teratai, bunga tulip dan macam-macam lagi. Tetapi tiada bunga yang paling dapat membuatkan hati ini jatuh cinta lebih daripada bunga sakura. Ya, saya sangat sukakan bunga sakura. Malangnya di Malaysia tiada. Ingin sekali terasa ingin berkunjung ke Korea Selatan mahupun Jepun untuk menyaksikan fenomena yang indah itu. (PERHATIAN kepada bekas PELAJAR Kolej Matrikulasi Pulau Pinang: ‘Lorong Bunga Sakura’ korang itu tidak dikira sebab tu bukan bunga sakura)

Indahnya pemandangan bunga sakura


Jadilah kamu seperti bunga mawar yang menguntum indah yang dipagari dengan duri” adalah antara perumpamaan yang sering dikaitkan dengan seorang wanita. Indah dipandang namun dilindungi dengan iman dan agama untuk mengelakkan tangan-tangan durjana memusnahkan keindahannya. Seorang wanita itu adalah perhiasan dunia dan tiada yang lebih indah selain wanita solehah.

Namun, lihatlah pada realiti dunia hari ini. Bilangan wanita solehah kian bertambah tetapi masih tidak dapat menandingi bilangan wanita yang telah tersalah arah. Bunga-bunga ini telah banyak yang tercalit kekotoran oleh tangan-tangan durjana, yang tiada lain di hati mereka selain memuaskan nafsu mereka. Hari ini (16 Disember 2011), dipaparkan dalam akhbar Metro yang seorang anak gadis yang baru berusia 19 tahun telah terjebak dengan dunia pergaulan bebas selama 4 TAHUN. Ya Allah, terkejutnya hati ini bila menatap berita muka depan itu. Alasannya kerana dia buta agama. Tidak pernah didik oleh kedua ibu bapanya tentang ilmu agama.

Muka depan akhbar Harian Metro 16 Disember


Lihat kembali kepada statistik kelahiran anak luar nikah dan kes pembuangan bayi. Anda pasti terkejut. Itulah realiti golongan belia Malaysia. Dan penyumbang terbesar kepada statistic tersebut adalah di kalangan mereka yang beragama Islam. Benar kata sahabatku dahulu, golongan muda negara ini makin ramai yang tersesat arah. Terlalu ramai anak muda yang terleka dengan dunia hingga mengejar kepuasan nafsu dunia tanpa memikirkan masa depan mereka.

Ya, pasti ramai yang menyalahkan ibu bapa kerana tidak mengajarkan anak-anak mereka tentang ilmu agama. Apabila ditanya kepada ibu bapa, ibu bapa akan menyalahkan para guru di sekolah kerana tidak mendidik anak-anak yang dihantar ke sekolah. Apabila menyalahkan guru, guru akan menyatakan itu bukan salah mereka kerana tugas mereka ialah mendidik subjek yang ditugaskan, bukan mendidik akhlah pelajar. Itu adalah tugas ibu bapa mereka.

Apabila ditanya kepada wanita, apa yang menyebabkan mereka jadi begini, apakah salah jika mereka menjawab “Kami jadi begini kerana lelaki. Lelaki-lelaki yang hanya tahu mengejar nafsu. Lelaki yang lemah imannya, yang kurang ilmunya”. Hati ini takut andai bila ditanya soalan begini kerana aku past tiada jawapan yang sesuai selain mengangguk setuju.

Ya Allah,
Andai satu hari nanti Kau izinkan aku menjadi seorang suami,
Izinkan aku menjadi suami yang soleh
Yang akan menyayangi isteriku,
Yang akan membimbing isteriku ke jalanMu
Yang akan bersamanya mencintaiMu

Ya Allah,
Andai satu hari nanti Kau izinkan aku menjadi seorang bapa,
Izinkan aku menjadi bapa yang menjadi idola anak-anakku
Yang akan mendidik mereka mengenaliMu
Yang akan tunduk kepadaMu
Yang mencintai kekasihMu

Aku bukanlah lelaki yang hebat, aku bukanlah lelaki yang berilmu,
Aku hanyalah lelaki yang membesar di tengah-tengah kemerosotan akhlak masyarakat
Namun janganlah Kau tarik nikmat yang telah Kau anugerahkan ini
Agar hatiku terus bertaut kepadaMu,
Agar hatiku terus tertaut dengan kekasihMu,
Agar hati ini terpaut dengan ayat-ayat cintaMu,
Agar hati ini jatuh cinta untuk berjemaah bertemu di rumahMu
Agar ini mekar dengan cinta di jalanMu

Akak saya pernah berkata, “Penulisan juga adalah salah satu cara kita berdakwah. Andai jika kita tidak cukup kuat untuk berdakwah berdepan, gunakanlah penulisan kamu…

0 comments: