Monday, April 30, 2012

Solat itu tiang agama


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani


Alhamdulillah, masih diberi kesempatan untuk terus merasai kenikmatan hidup. Telah begitu lama aku tinggalkan blog ini. 2 bulan. (Sampai ditegur oleh akakku.Hehe. Sorry kak.)
Alhamdulillah, kini aku kembali mencoretkan isi hati di sini. Kali ini terdetik untuk menulis berkenaan pengabaikan solat. Seperti yang diketahui kebanyakan orang, Champions League telah bermula. Kini dua pasukan telah layak ke final: Chelsea dan Bayern Munich. Persembahan yang menarik daripada kedua-dua pasukan untuk menjejakkan kaki ke pentas final yang akan diadakan di rumah Bayern sendiri, Alianze Arena.

Minggu lepas, pasti ada penonton yang bangun seawal 3 pagi atau tak tidur langsung semata-mata ingin menonton semi-final Barcelona  VS Chelsea dan Bayern Munich VS Real Madrid. Aku yang lena diulit mimpi kadang kala terjaga mendengar jeritan sorakan mereka apabila pasukan yang diminati menjaringkan gol (rumah dekat dengan kedai mamak). Terpacak depan TV dari pukul 3 pagi sampai 5 pagi. Lepas match, rasa mengantuk. Tidur balik. Terbabas subuh. Been there, done that.
Itu baru satu waktu. Macam mana pula dengan hujung minggu yang penuh dengan perlawanan? Kadang-kadang seawal pukul 7.30 malam? Terlepas juga waktu Maghrib dan Isyak? Nau’zubillah. Inilah masalah yang tidak pernah berakhir. Pengabaian solat. Solat dipandang enteng bagi sesetengah insan yang beragama ISLAM.

“Ala, waktu panjang lagi. Nanti la aku solat..”
“Macam la tak boleh qada’ sat lagi..”
“Satu solat je. Ada lagi 4 waktu..”
“Aku busy la..takde masa nak berhenti solat”


“Aku dah lama tak solat…”

Inilah masalah utama yang menjadi sebab mengapa kehancuran umat ISLAM hari ini. Solat dipandang mudah, tiada nilai. Itu sebab mengapa ramai yang tidak melaksanakannya.
Bangun seawal 7.30 pagi, bersiap dalam 15 minit, dan terus keluar rumah menuju tempat kerja. 8.15 pagi dah terpacak depan pintu pejabat. Tetapi terlepas solat subuh..
ALASAN: TAK NAK DATANG LEWAT. NANTI BOS MARAH. KENA POTONG GAJI…

Alangkah ruginya bagi mereka yang meringan-ringankan isu solat. Moga Allah memberikan hidayah kepada mereka, kembali sedar daripada kealpaan mereka. Solat itu tiang agama. Andai kamu tidak solat, kamulah antara penyebab mengapa ISLAM itu runtuh.

1 comments:

aZie 4eVa said...

yien...

waaa, nice post..
moge kte sume terpelihara dr perkara2 lagha.. amen.

jg solat, jg iman, jg hati.. insyaAllah sm2 kte usahakn.. :)